Έρευνα για τα συμπληρώματα διατροφής
Τελικά τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα; Πόσο τα χρειαζόμαστε και τις μας προσφέρουν; Το ελληνικό καταναλωτικό κοινό τα έχει εντάξει στην καθημερινότητά του; Ποιες είναι οι κατηγορίες που σημειώνουν ανοδική πορεία;
Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η έρευνα που διενεργήθηκε από την ΑΚΟΣ, η οποία αποτελεί μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της Υγείας. Ο χώρος των συμπληρωμάτων διατροφής, παρά τους δύσκολους καιρούς, είναι ένας τομέας με συνεχή άνοδο, γεγονός που σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό καταναλωτικό κοινό ενημερώνεται, εκπαιδεύεται, επιλέγει.
Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας η οποία έδειξε ότι ένας στους δύο Έλληνες παίρνει συμπληρώματα διατροφής, ενώ τρεις στους τέσσερις από όσους δεν παίρνουν, θέλουν να πάρουν.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πάνω από 50% δαπανούν μηνιαίως έως και 25€, ενώ ένας στους πέντε διαθέτει πάνω από 50€ για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής, αναζητώντας το συμπλήρωμα που θα του διασφαλίσει μακροζωία και καλή ποιότητα υγείας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%) αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%), ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η αντιγηραντική τους δράση (24%) .
Το 52% των συμμετεχόντων ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής, όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που νόσησε πρόσωπο του συγγενικού του περιβάλλοντος.
Tα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), προβιοτικά (17%), ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%). Ακολουθούν πρωτεΐνες (13%), σπιρουλίνα (11%), αμινοξέα (7%), κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).
Δημοφιλέστερες είναι οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).
Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ δρ. Λευτέρης Κιοσές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζει: «Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για ευεξία, έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης για συμπληρώματα διατροφής, η οποία θα συνεχιστεί».